Pftp Poleca: Przepis na Placki ziemniaczane po treningu ;)

0 Comments
gotowanie dobre jedzenie

Chrupiące placki ziemniaczane to dość popularne danie i całkiem dobry wybór na coraz to chłodniejsze dni. Polane śmietaną podbijają moje serce i kubki smakowe. Uwielbiam je za prostotę i z sentymentu – to powrót do przeszłości, ponieważ kiedy byłam dzieckiem często serwowała mi je moja babcia. Niektórych może to zdziwi, ale na północy Polski placki ziemniaczane poza polaniem śmietaną, posypuje się cukrem! I to właśnie jest smak, który pamiętam z dzieciństwa.

Placki być może nie należą do najbardziej dietetycznych, ale kiedy za oknem szaro, zimno i jakoś tak smutno bez lata, może warto wrzucić na widelec chrupiącego placka w kolorze słońca.

Czas przygotowania: ok. 1-1,5 godziny
Ilość porcji: ok. 31 szt.

Składniki:
2,5 kg ziemniaków
2,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 jajka
1/4 śmietany 12%
4-5 małych cebul
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (lub wrzucamy do robota kuchennego).
Cebule obieramy i ścieramy na tarce (lub wrzucamy do robota kuchennego).
Do startej masy dodajemy śmietanę, wbijamy jajka i wsypujemy skrobię. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy masę pieprzem i solą według własnego uznania. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i czekamy, aż się nagrzeje. Smażymy placki na wysokim ustawieniu palnika. Placki można przyrządzić w parowarze. Zobacz najlepsze parowary na rynku.
Zdejmujemy placki z patelni i przenosimy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

*** OPCJONALNIE ***
Możemy podawać placki na gorąco i na zimno.
Polecany dodatek to śmietana 12% lub 18%
Na północy Polski placki często podawane są z cukrem lub z cukrem i śmietaną.
Kilkudniowe placki można pokroić w kostkę i dodać do jajecznicy.
Placki są szczególnie pyszne kiedy podamy je ze śmietaną, drobno posiekaną czerwoną cebulą, łososiem i kawiorem (tzw. placki carskie).